India Pale Ale dla wielu osób to symbol polskiej rewolucji piwnej. Każdy nowofalowy browar chce je mieć w swojej ofercie, india pale alenie jeden walczy o jak największą jej goryczkę, jedni dodają "Imperial" inni "American" ale zawsze chodzi o to samo, o solidną porcje chmielu.
 
W związku z popularnością tego stylu, duża ilość osób zainteresowała się jego pochodzeniem. Prawdopodobnie większość z nich trafiła wtedy na fajnie brzmiącą historię, którą pozwolę sobie streścić: "W późnych latach 70-tych i wczesnych 80-tych poprzedniego stulecia, Anglicy posiadali dużą kolonie w Indiach. Żołnierze, żeglarze oraz ludność cywilna żyjąca w tamtych regionach przejawiała olbrzymie zapotrzebowanie na dobre piwo. Problemem jednak był dystans, który musiało ono pokonać na statku z Wielkiej Brytanii, piwo bardzo często nie nadawało się do spożycia już w połowie drogi. Z łatwością taką drogę mogły pokonywać czarne portery. Chociaż były dosyć popularne w tamtych czasach, nie do końca były rozwiązaniem biorąc pod uwagę bardzo gorący i wilgotny klimat południowej Azji. Goerge Hodgson z browaru Bow Brewery w Londynie jako pierwszy postanowił rozwiązać ten problem. Zaczął warzyć lżejszą wersje piwa, znaną jako pale ale. Hodgson zauważył, że wysoka dawka alkoholu i duży poziom chmielu w znacznym stopniu opóźniają psucie się piwa. Ten proces przyniósł mu sławę i na ponad 50 lat zmonopolizował ten rynek."
 
Historia, chociaż bardzo chwytliwa, to w większości, poza faktami historycznymi, jest fikcją. Piwo z sukcesem było eksportowane do Indii, a nawet dalej, już od wczesnych lat XVIII wieku, i choć pewnie część z nich psuła się po drodze, większość z nich bez trudu mogła wytrzymać nawet do roku w drewnianej beczce.
Dlatego tworzenie specjalnie nowego stylu piwa na potrzeby jego eksportu nie do końca było konieczne. Portery dalej były często pijane w Indiach nawet do XIX wieku, a mocne ciemne piwa rozpowszechniały się, pomimo gorącego klimatu, od Sri Lanki do Wschodnich Indii. Pale Ale było już tam co najmniej wiek przed tym, jak George Hodgson zaczął ważyć swoje pierwsze piwo.
 
Po 1760 roku, browarnicy zostali poinformowani, że jest "absolutnie niezbędne" aby dodawać dużo większą dawkę chmielu do piwa, które ma być eksportowane do krajów o gorącym klimacie, ale nie ma nigdzie jednoznacznego śladu, aby powiązać ten fakt z konkretnym browarem. Nie da się również udowodnić, że to George Hodgson był pierwszym, który wprowadził ten plan w życie. 
 
Z pewnością browar Hodgsona, Bow Brewery, stał się najbardziej znanym importerem do Indii piw w stylu "pale ale" w tamtych czasach, ale nigdy nie był monopolistą na tym rynku. Inne browary również regularnie wysyłały statki z piwami z Londynu, z Liverpoolu, z Edynburga i innych dużych miast brytyjskich. Przewagą browaru Hodgsona nie koniecznie była najwyższa jakość jego piwa. W dużej mierze był to fakt, że browar ulokowany był w bardzo bliskiej odległości od portu na Tamizie. Z portu tego wypływały East Indiamen, statki którymi były głownie przewożone towary przez Brytyjską Kompanie Wschodnioindyjską, monopoliste w tamtych czasach w kwestii handlu ze Wschodnimi Indiami.
 
Dowódcy Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej urządzali handel na własną rękę, kupując towary w całej Anglii i sprzedając je pracownikom kompanii, cywilom i żołnierzom, w Bombaju, Madrasie czy Kalkucie, a wśród przedmiotów którymi handlowali było również piwo. Hodgson, pomimo stosunkowo niedużego browaru, był w dogodnym miejscu do uzupełniania zapasów tego produktu, a dodatkowo przyznał dowódcą statków długoterminowy kredyt. Spowodowało to, że wygryzł w dużej mierze nawet większe od siebie londyńskie browary.
 
Pale Ale, razem z porterem z Anglii, uważone przez anonimowych browarników było reklamowane w Indiach juz w 1784 roku. 9 lat później pale ale i porter z browaru Hodgsona zostało rozreklamowane w Indiach już jako marka własna. Ale nie ma dowodów, że Hodgson już wtedy dodawał zwiększoną ilość chmielu do swego pale ale wysyłanego do Indii, tak jak miały to sugerowane browary od 1760 roku. Nie ma żadnych wzmianek o składzie piwa z tamtych lat produkowanego przez Bow Brewery.
 
Pierwsze piwa wysyłane statkami do Indii nie miały spisywanych receptur aż do 1821 roku, kiedy to wydano pierwszą amerykańską edycję Słownika Pojęć Chemicznych przez Andrew Ure'a. Napisał on w niej: "Wiadomym jest, że gdy pozostałe składniki pozostają takie same, alkohol utrzymuje się proporcjonalnie w stosunku do ilości chmielu. Świeżę piwo może mieć od funta do 1,5 funta na 32u galonową beczke, piwo czerwcowe od 2,5 funta, piwo sierpniowe trzy funty. Piwo na podróże do Indii, cztery funty".
 
india pale aleJakkolwiek piwo produkowane przez Bow Brewery z receptury Hodgsona było hitem sprzedażowym, nawet gdy do rywalizacji włączyli się browarnicy z Burton upon Trent w 1822 roku. W 1829 roku napisano "Piwa pana Hodgsona ... są zdecydowanie najlepsze i najbardziej poszukiwane w Indiach ... W Kalkucie Hodgson sprzedawał się o 50% lepiej niż Meux, Whitbread, Barclay (trzy duże Londyńskie browary warzące portery), lub jakikolwiek inny browar." 10 lat później, w 1839 roku, opisano go jako "Piwa Hodgsona, najbardziej uniwersalny i ulubiony napój z naszych wielkich indyjskich terytoriów."
 
Jednak piwo to na początku było nazywane "Pale ale dla Indii", "Pale Ale przystosowane do klimatu wschodnich i zachodnich Indii" i tym podobnie. Nie do końca więc tak, jak nazywamy je obecnie. Sformułowanie IPA nie pojawiało się nigdzie do czasu wydania reklamy w gazecie "The Liverpool Mercury" 30 stycznia 1835 roku. Napisano wtedy o piwie Hodgsona "East India Pale Ale" (tłum. wschodnioindyjskie pale ale). Jednak nawet pomimo tego, przez kolejne kilkadziesiąt lat kontynuowano używanie nazwy "Pale ale przygotowywane dla Indii" niż "India Pale Ale".
 
Tymczasem India Pale Ale z browarów Hodgsona spotykały się z coraz większą konkurencją ze strony browarów z Burton upon Trent. Konkurencja ta wzrosła gwałtownie w momencie utworzenia linii kolejowej pomiędzy Londynem oraz Burton w 1839 roku, pozwalając dotrzeć wielu browarom, takim jak Bass i Allsopp, do Londynu znacznie szybciej i łatwiej. Wydaje się, że Hodgson opuścił browar Bow Brewery pomiędzy rokiem 1845 a 1848, a browar ten przeszedł kilka zmian właścicieli aż finalnie go zamknięto w 1927 roku.
 
Jednak ani przez chwilę Hodgson, ani żaden z późniejszych właścicieli browaru Bow Brewery, nie twierdził, że India Pale Ale zostało przez nich wynalezione. Nie było o tym wzmianki, aż do 1869 roku, 20 lat po odejści z browaru Hodsona, kiedy to pisarz William Molyneaux zadeklarował, że "oryginalny India Pale Ale jest za powszechną aprobatą przypisany do londyńskiego browaru Hodgsona ... Browarem w którym pale ale zostało uważone po raz pierwszy, zgodnie z powszechną opinią, był the Old Bow Brewery." Jednak jak teraz wiemy, ówczesna powszechna opinia nie była prawdziwa. Receptura India Pale Ale ewaluowała od momentu ogłoszenia sugestii dotyczącej dodawania większej ilości chmielu do piw wysyłanych w miejsca o gorącym klimacie w 1760 roku, poprzez próby wielu anonimowych obecnie browarników, aż do obecnej formy. Nie da się jednak jednoznacznie stwierdzić, że to George Hodgson był pierwszym człowiekiem, który uważył piwo w tym stylu.
Zbigniew Czerniak   Odsłony: 2670