Skoro tu zaglądasz, to znaczy, że jesteś zainteresowany w jaki sposób można oceniać piwa. To prostsze niż Ci się wydaje. Piwo z każdym dniem ewoluuje. Jeszcze niedawno mało kto w Polsce interesował się browarami rzemieślniczymi. Jedyną cechą piwa która interesowała kupca była zawartość alkoholu. W dzisiejszych czasach piwo stało się dużo większą marką. Tradycyjne style ciągle się zmieniaja, a nowo wymyślone poszerzają horyzonty coraz bardziej. Wokół głośno się robi o piwnej rewolucji. Skoro ciągle to czytasz, możesz już czuć, że w niej uczestniczysz. Pozwól więc, że podpowiem Ci w jaki sposób można piwa oceniać, porównywać ze sobą oraz opisywać innym w zrozumiały sposób.

Chciałbym, aby artykuł ten nie poszedł w stronę "Jak zostać piwnym snobem". Chodzi tylko o to, aby rozwijać swoje zmysły i uświadomić sobie, że miedzy piwem a piwem potrafi być olbrzymia różnica. Nie każdy styl nam musi odpowiadać, ale to nie oznacza, że będzie to złe piwo. Wiedza ta również będzie bardzo przydatna podczas korzystania z naszego portalu. Naszym marzeniem jest, żebyś po lekturze naszych tekstów i dzięki korzystaniu z naszego portalu wkroczył w olbrzymi świat piwoszy i odróżniał piwa robione z sercem od tych reklamowanych w przerwie meczów kadry.

Pamiętaj, że proces oceniania piwa to nie tylko jego smakowanie. Będziesz musiał użyć znacznie więcej zmysłow.

 

 

Wygląd

Ocenianie piwa - wyglądNie od dziś wiadomo, że jesz to co widzisz. Pierwsze wrażenie nie raz potrafi przekreślić produkt, albo dodać mu kilka punktów już na starcie. Z piwem jest podobnie. Trochę inaczej wygląda sprawa w przypadku piw kupowanych w butelce a inaczej przy tych pitych w lokalach, lanych z kija czy z pompy. Jeśli masz wersje butelkową w dłoni, to przyjrzyj się jej. Poczytaj informację na niej zawarte. Czy okazały się pomocne? Czy piwo jako całość tworzy ciekawy projekt? Oczywiście nie jest to kluczowe przy ocenie piwa, tym bardziej, że w przypadku piwa z kija nie masz możliwości tego ocenić, ale są to drobne smaczki poprawiające ogólny odbiór. No ale ileż można na zamknięte piwo patrzeć, najwyższy czas przelać je do szklanki! Bo piwo pije się w szklankach, ewentualnie w kuflach czy kielichach, jeśli chcesz oceniać piwo pite prosto z butelki albo co gorsza z puszki, to lepiej wróć do początku tego tekstu. Wybór szklanki jest ważny, ale wytłumaczę to Wam przy innej okazji. Po nalaniu piwa oceń jak piwo wygląda w szklance. Jaki ma kolor, czy jest klarowne, czy wygląda apetycznie?

Kolor piwa może być bardzo ważny ale również mylący. Jasno złote piwo może mieć aromaty lekkie, miodowe, karmelowe ale również chlebowe czy biszkoptowe. Piwo w kolorze bursztynu pewnie będzie miało więcej słodyczy, toffi czy paloności. Ciemno brązowe czy czarne piwa będą przeważnie mocniejsze, mogą mieć aromaty kawowe, czekoladowe a nawet węglowe.

Przyjrzyj się również klarowności piwa. Czy piwo jest krystalicznie czyste? Może lekko zamglone albo nieprzejrzyste? A może jest zupełnie zmętnione? Klarowność piwa może pochodzić od różnych czynników, najczęściej związana jest z użytymi drożdżami. Dobrze jest zawsze przed nalaniem piwa z butelki spojrzeć na jej dno, czy jest tam drożdżowy osad i uwzględnić to podczas nalewania. Jeśli preferujesz piwa bardziej mętne to nalej końcówkę bardziej agresywnie, jeśłi wolisz klarowne zostaw końcowkę piwa w butelce. Poeksperymentuj w tej kwestii i z czasem sam dojdziesz do tego, w jaki sposób wolisz piwo podawać. Nie da się również jednoznacznie powiedzieć czy piwo klarowne jest lepsze od mętnego. Niektóre style, takie jak pszeniczne będą zawsze zmętnione i jest to ich atut, podczas gdy pilsy powinny być jak najbardziej klarowne.

Ostatnim elementem na który należy zwrócić uwagę jest piana. Najważniejsze są jej wielkość, trwałość (co pomaga utrzymać piwo w odpowiednim nagazowaniu), kolor oraz wielkość bąbelków i sposób w jaki się one zachowują (duże bąbelki które systematycznie pną się w górę sugeruje, że piwo będzie mocno wysycone, podczas gdy piana jest bardzo kremowa i gęsta dość jasno daje do zrozumienia, że piwo będzie prawie w ogóle nie nasycone).

 

 

Zapach

Twoje piwo najwięcej zapachu posiada tuż po nalaniu, gdy piana jeszcze szaleje. Od razu wtedy zbliż szklankę do nosa i wciągnij sporą ilość powietrza. Jeśli przegapisz ten moment, lub nie wyczujesz zapachu, możesz przykryć szklankę dłonią lub waflem, zakręcić nią delikatnie i po od razu po odkryciu wsadzić swój nos do szklanki łapiąc wszystkie zapachy.

piwna degustacja zapachZapach to bardzo kluczowy czynnik w procesie degustacji i oceniania piwa, ponieważ Twoje nozdrza oraz kubki smakowe bardzo mocno ze sobą współpracują. Na podstawie zapachu jesteś w stanie bardzo dobrze określić jaki będzie jego smak i czego się po nim możesz spodziewać. W tym momencie możesz wyczuć pierwsze aromaty wędzenia czy palenia pochodzące od słodów lub aromaty sosny, cytrusów, pieprzu czy świeżo ściętej trawy pochodzące z chmielu. Tutaj również pojawią się pierwsze aromaty drożdżowe, przyprawy korzenne, kwaskowatość a nawet banany. Będziesz też mógł wyczuć czy do piwa zostały dodane inne składniki urozmaicające jego smak, w tym: przyprawy, zioła, owoce i wiele wiele innych. Dzięki zapachowi, będziesz również często w stanie określić czy piwo jest z wysokim poziomem zawartości alkoholu. Nie oszukujmy się, często taka wiedza potrafi ocalić wieczór :) Alkohol ma bardzo specyficzny zapach i jeśli go czujesz intensywnie, degustuj i ciesz się trunkiem, ale wiedz, że coś się dzieje.

Różne style piwne posiadają różne charakterystyczne zapachy i z czasem na pewno nauczysz się je rozróżniać. Za pewne dojdziesz też do momentu, kiedy pewne aromaty będą Cię w piwie drażnić a inne miło łechtać Twój nos. Wszystko to przyjdzie z czasem, więc nie myśl za dużo tylko łap za szklankę i wąchaj.

W aromacie piwa bardzo łatwo jest również wyczuć pierwsze wady piwa, ale to już inna para kaloszy i o tym napisze Wam innym razem.

 

 

Smak

degustacja piwa smakDoszliśmy więc do najważniejszego i tego na co każdy czeka. Smak. Nie czekaj długo, weź porządny łyk swojego piwa. Pomyśl przy tym jednak, czym jest to co właśnie pijesz. Spróbuj nazwać smaki które czujesz. Postaraj się je podzielić na kategorie, czy są one słodkie, gorzkie a może słone? Wiele piw potrafi zmieniać swój charakter w trakcie jego picia, ocieplania się czy wygazowywania. Na początku potrafi być słodkie a pod koniec już goryczka staje się dużo bardziej wyczuwalna. Inne za to uderzają chmielowością aby z czasem przejść w aromaty słodowe. Skorzystaj również ze wszystkich odczuć które miałeś w poprzednich krokach i pomyśl czy zgadzają się one z tym czego oczekiwałeś, czy jednak nie? Czy dalej wyczuwasz tę karmelową słodycz którą czułeś w zapachu, lub miodowy posmak który nasuwał Ci się jak widziałeś złoty kolor w szklance? Czy chmielowa goryczka ma podobny aromat do tej, którą wyczułeś w zapachu? Najważniejsze na tym etapie jest nie to aby określić czy piwo Ci smakuje czy nie, ale które składniki trunku który pijesz Ci pasują a które denerwują. Weź również pod uwagę, że czego innego należy oczekiwać od ciemnego jak noc portera bałtyckiego, a czego innego od czeskiego pilsa.

Pij piwo powoli, nie ma się co spieszyć. Są ku temu trzy ważne powody. Po pierwsze i najbardziej oczywiste, będziesz wtedy w stanie wyczuć i zanotować więcej subtelnych drobiazgów w Twoim piwie. Drugim argumentem jest fakt, że to samo piwo inaczej smakuje zimne a inaczej po rozgrzaniu. Każde piwo jest odpowiednim balansem między chmielowością (która z reguły bardziej wyczuwalna jest przy niższych temperaturach) a słodowością (którą lepiej można wyczuć w wyższej temperaturze) dlatego dobrze jest ocenić to samo piwo w różnych temperaturach. Pomijając bardzo błędne przeświadczenie, że piwo powinno być jak najbardziej zimne, różne style mają różne sugerowane zakresy temperatur w jakich powinny być spożywane. Możecie się tego dowiedzieć na naszej stronie przy konkretnych piwach. Dochodzą tu również osobiste preferencje. Po trzecie i najważniejsze przy wieczornych degustacjach ze znajomymi, im wolniej pijesz tym dłużej będzie trwał Twój wieczór :)

 

 

Odczucie w ustach

Może nie jest to jednoznacznie kojarzone ze zmysłem, przez co często jest pomijane, jednak przy ocenie jest dość ważne. Wydaje się to proste, określić jakie wrażenie piwo pozostawia w Twoich ustach. Ale w rzeczywistości często sprawia to problemy. W przeciwieństwie do wina nie musimy siorpać piwa, wystarczy przecedzić go przez zęby, ocenić jak pieni się w buzi. Pozwolić piwu oblać cały język. Czy ma łagodny posmak, czy może szczypie w język? Zastanów się czy pozostawia lekki czy ciężki posmak na języku. Czy goryczka zalega czy szybko ginie? Pomimo, że na początku może wydawać się to mało ważne przy ocenianiu piwa, z czasem zauważysz, że jest to znacząca cecha piwa.

 

 

Podsumuj odczucia wszystkich zmysłów. Dodaj trochę od siebie w kwestii ogólnego, całościowego odbioru. Sam zdecyduj które cechy są dla Ciebie ważniejsze. Porównaj do innych podobnych piw. Ocena zawsze pozostanie Twoja, nie przejmuj się opinią innych. Oczywiście jest jeszcze wiele innych cech na które warto zwrócić uwagę przy ocenianiu piwa. Sprawdź czy podany jest skład piwa, i czy wyczuwasz te składniki w piwie. Zwracaj też uwagę na miejsce i okoliczności testowania piwa. Po zjedzeniu ostrego tajskiego curry i popiciu litrem słodkiego napoju ciężko Ci będzie wyczuć aromaty dobrego piwa. Zawsze również łatwiej oceniać piwo w atmosferze spokoju, zatłoczony bar nie do końca pasuje do tego. Różne piwa mogą mieć podobne smaki, ale zarazem bardzo różne. Staraj się degustować piwa od najłagodniejszych do tych bardziej intensywnych. Pamiętaj, że niektóre smaki pozostają na języku i uniemożliwiają ocenienie kolejnych piw. Alkohol również nie sprzyja w degustacji kolejnych pozycji. Sugeruję, abyś swoje oceny notował na bieżąco, skorzystaj z naszej mobilnej strony, lub zrób sobie robocze notatki i ocenę dodaj na drugi dzień. Po pierwsze po nocy smaki mogą Ci się zatrzeć, może być ciężko przypisać je do konkretnych piw i wtedy notatki bywają bezcenne. Po drugie warto oceny przechowywać i brać je pod uwagę przy dobieraniu sobie kolejnych piw. Z każdym kolejnym ocenionym piwem, Twoja wiedza na ten temat będzie większa i będziesz bardziej świadomym degustatorem. Próbuj piwa, zwiększaj swoją wiedzę i dziel się nią z nami.

 

Zdrówko!

Zbigniew Czerniak   Odsłony: 1902