Kto z Was miewa tak, że wstaje rano i napiłby się piwa do śniadania ale jednak trochę głupio? Idealnie wtedy pasują pyszne pancakes z dodatkiem piwa! No i można zaplusować u innych domowników, bo nikt im sie nie oprze. Inaczej zwane flapjack lub hotcake, wbrew pozorom bliżej im do tradycyjnych racuchów niż naleśników. Przyjemnie pulchne, słodkie, w wersji cytrusowej lub czekoladowo wiśniowej. Możemy je Wam zaprezentować dzięki współpracy z Kasią z blogu Kuchenne Zapasy

 

Czekoladowo Porterowe Pancakes z nutą wiśni

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka chilli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka porteru
  • 2 łyżki masła
  • 50 g mlecznej czekolady

Syrop czekoladowo-wiśniowy:

  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 200 ml wody
  • 100 ml wiśniówki

 

W wodzie rozpuścić kakao, dodać cukier i podgrzewać do zagotowania. Gotować przez 10-15 minut na małym ogniu. Dodać wiśniówkę i gotować dalej przez 10 minut aż syrop stanie się gęsty. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, chilli i sól wymieszać w dużej misce. Masło rozpuścić, wymieszać z jajkiem i piwem. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić w kosteczkę i dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i masło smażyć placuszki z obu stron. Placuszki układać w stosik i obficie polać syropem jeśli mamy wisienki z syropu lub świeże można udekorować nimi pancakes-y.

 

Pancakes piwne z syropem pomarańczowym

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka piwa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczy

Syrop:

  • 2-3 pomarańcze
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki kardamonu

Pomarańcze dokładnie wyszorować, wykroić dwa pół centymetrowe plastry, zetrzeć skórkę z jednej z pomarańczy. Wycisnąć sok (około 200-250 ml) i przelać przez sitko aby pozbyć się resztek miąższu. W rondelku zagotować sok z cukrem, skórką (1 łyżkę zostawić do placuszków) i kardamonem. Gotować przez 10-15 minut na małym ogniu. Dodać plasterki pomarańczy i gotować dalej przez 10 minut. Sos powinien być gęsty, słodki i klejący. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w dużej misce. Masło rozpuścić, wymieszać z jajkiem, piwem i skórką otartą z pomarańczy. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i masło smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki układać w stosik na szczycie ułożyć plaster pomarańczy i obficie polać syropem.

 

 

Zbigniew Czerniak   Odsłony: 707